Vormgeving website

WordPress thema

Je wilt een website hebben waarbij je jouw aanbod mooi kunt neerzetten, in tekst en beeld. Het WordPress thema is de basis voor een goede website. Het bepaalt wat jij kunt doen met het uiterlijk en de mogelijkheden van je website. Er zijn gratis en betaalde thema’s. Wat je kiest hangt af van jouw wensen en je budget. Dat kan op 1 pagina (onepager), maar ook met een uitgebreide website met één of meer menu’s. Dit hangt af van de hoeveelheid content (tekst, foto’s, filmpjes) en het aantal onderwerpen dat je hebt. 

Blog

Misschien ben jij wel een kookgek en vind je het leuk om jouw recepten te delen. Er zijn mensen die hier hun ‘business’ van maken. Dat zie je aan de advertenties, dat is hun inkomstenbron. Heb je veel bezoekers dan wordt dit interessant.

Portfolio

Of ben je een artiest of ontwerper, die graag zijn werk wil laten zien? Dan heb je een vormgeving nodig waar veel beeld te zien is. Het is dan belangrijk dat je een thema hebt – of anders een plugin – die jouw foto’s aantrekkelijk presenteert.

Webwinkel

Bij een webshop gaat het om het goed en overzichtelijk presenteren van jouw producten, het zorgen voor een goede bestel- en betaalfunctie en vooral ook zorgen voor een hele veilige en up-to-date website. Zo wordt verkopen leuk!

Er zijn tienduizenden thema's en plugins ...

Meer WordPress thema’s

Het is dus een hele toer om te kiezen. Zeker bij de gratis thema’s is het belangrijk om te controleren of het thema goed bijhouden wordt. Lang geen update geweest? Niet doen! Een mooi en veelzijdig gratis thema is OceanWP. Mooie betaalde thema’s zijn GeneratePress (lichtgewicht en gemakkelijk) en Avada (mooi maar wat ingewikkelder).

Fijn thema: GeneratePress

Een populair en fijn thema is GeneratePress. Je hebt hier een hele behoorlijk gratis versie waar je al heel wat mee kan. Het is bovendien een gemakkelijk te gebruiken en lichtgewicht thema. Laat je je website bij Lank maken, dan betaal je slechts een klein bedrag voor upgrade naar de Pro-versie. Dat is zeker de moeite waard om te doen. Zie de voorbeelden:

WordPress plugins

Ook hier zijn er duizenden van, waarvan een aantal ook iets toevoegt aan de vormgeving. Hoeveel plugins je voor de vormgeving nodig hebt, hangt af van het thema dat je gekozen hebt en je wensen natuurlijk. Het ene thema heeft meer standaard mogelijkheden dan de andere. Sinds begin december 2018 heeft WordPress zelf een nieuwe standaard editor (pagebuilder) ingebouwd, Gutenberg. Hiermee maak je je pagina op met blokken en segmenten. Gutenberg is nieuw en is daardoor nog niet helemaal uitontwikkeld. Wil je een uitgebreidere pagebuilder, dan is bijvoorbeeld Elementor super prettig en veelzijdig.
Daarnaast heb je plugins waarmee je beeldmateriaal mooi presenteert, zoals Grid-kit voor portfolio’s of Smart Slider voor mooie schermbrede fotopresentaties.

Natuurlijk hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Lank kan je helpen, zowel bij de keuze van het WordPress thema als de plugins.

Kleuren, lettertypes, logo

Zorg dat dit allemaal met elkaar in harmonie is; het plaatje moet kloppen. Het is heel belangrijk dat de kleuren passen bij wat jij wilt uitstralen. Wil je een website bijvoorbeeld voor jouw massagesalon, dan zijn harmonieuze rustige kleuren een logische keuze. Ook de lettertypes en een logo – als je dat hebt – zetten een stempel op de uitstraling van jouw site. Lank maakt zelf geen logo’s, maar hiervoor kun je terecht bij bijvoorbeeld Logoz of Logo Experts. Uit hoeveel kleuren en lettertypes je kunt kiezen, verschilt per thema. Vind je dit te beperkt, dan zijn er plugins om de opties uit te breiden.